De high tea lijkt de laatste jaren steeds populairder te worden. In elke stad vind je restaurants waar je een high tea kunt krijgen, maar je kunt ook zelf je high tea maken! Een tijdje geleden organiseerde ik mijn eigen high tea party en ik ga nu mijn tips met jullie delen. Deze high tea is wel gebaseerd op de high tea zoals we hem in Nederland kennen en niet helemaal volgens de originele Engelse regels.

Stap 1: nodig je vrienden uit

Een high tea vier je meestal niet in je eentje. De eerste stap is daarom om al je vrienden uit te nodigen. Prik ruim van tevoren een datum en stuur een uitnodiging rond. Zorg dat duidelijk is waar en wanneer iedereen verwacht wordt. Ik zou je aanraden om de high tea om 1 uur te laten beginnen, dan hoeven mensen niet van tevoren te lunchen. Je wil natuurlijk niet dat iedereen al vol zit voordat je begonnen bent en jij voor niets in de keuken hebt staan zwoegen!

Karamel brownies

Stap 2: Bedenk hoeveel eten je gaat maken

Onmisbaar bij een high tea is natuurlijk allerlei lekker eten. Bij de meeste high tea’s zie je drie soorten eten. Eerst worden er hartige hapjes gegeten, denk daarbij aan sandwiches, quiches of wrap hapjes. Daarna volgen scones met jam en clotted cream en uiteindelijk wordt afgesloten met allerlei zoetigheden. Het lastige is vooral om te weten hoeveel eten je moet maken. Je kunt daarbij de volgende richtlijnen aanhouden:

Hartige hapjes: 10 hapjes per persoon

Scones: 1 per persoon

Zoetigheden: 4 hapjes per persoon

Met hapjes bedoel ik een stukje dat in ongeveer 3 tot 4 happen op te eten is. Denk dus aan een in vieren gesneden sandwich, 1 truffel of in kleine blokjes gesneden brownie. Door de hapjes klein te houden kunnen mensen ook zoveel mogelijk verschillende dingen proeven.

Stap 3: Plan welk eten je gaat maken

Je weet ondertussen hoeveel eten je wil maken, de volgende vraag is wat je dan gaat maken. Gelukkig vind je op The answer is food genoeg recepten ter inspiratie. Hieronder vind je een overzicht per ‘gang’.

3 hartige high tea hapjes

Hartige hapjes

4 high tea sandwiches
3 hartige high tea hapjes
5 wrap hapjes
Tonijnsalade wrap hapjes
Komkommerschuitjes
Gevulde rookvlees rolletjes
Brie snackbrood

Scones

Scones met jam en clotted cream

Scones met clotted cream en jam

 

zoetigheden

Chocolate chip cookies
4 snelle truffels
Peren cake
Karamel brownies
Kokosbollen
Oreo truffels
Brownies

Stap 4: Je high tea maken

Zodra het de dag van je high tea is wordt het tijd om je hapjes dan ook echt te gaan maken. Het is aan jou of je alles zelf maakt of de verschillende hapjes door verschillende mensen laat maken. Je zou bijvoorbeeld 1 iemand de taak kunnen geven om sandwiches te maken, 1 iemand de taak om scones te maken en verschillende mensen de zoete hapjes laten maken. Dit voorkomt dat jij een dag in de keuken moet staan om alles te maken, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat dat ook goed te doen is.

Mocht je ervoor kiezen om alles zelf te maken dan is het verstandig om een dag van tevoren al zoveel mogelijk voor te bereiden. Zo goed als alle zoetigheden zijn prima te bewaren, net als scones en quiches. Het enige dat je op de dag zelf moet maken zijn de sandwiches, deze worden namelijk snel slap door het beleg.

Stap 5: Geniet van je high tea

Dek de tafel mooi, zet alle hapjes op schalen en zet ten slotte nog genoeg thee klaar. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is genieten van het lekkere eten en de gezelligheid! Mocht je een van de recepten van The answer is food gebruikt hebben dan vind ik het erg leuk om te horen wat je er van vond!