Dit toetje is gebaseerd op het toetje wat mijn ouders altijd maken bij de barbeque, een gebarbecuede banaan met amaretto en bruine suiker. Voor kerst heb ik dat in een wat chiquere vorm gekozen: banaan panna cotta met amarettosaus.  Panna cotta is een italiaans toetje, leterlijk betekend het gekookte room. Dat is dan ook wat je doet, hier voeg je vervolgens smaken aan toe en dat laat je opstijven. Het lijkt door de vele stappen veel werk maar geloof mij, dat valt echt wel mee. Bovendien kun je het  bijna helemaal van te voren voorbereiden, ideaal bij het kerstdiner. De amarettosaus komt van lovelyfoodanddrinks.

Je kunt de panna cotta op verschillende manieren serveren, op de foto’s zie je twee manieren. De linkse is met een shotglaasje gemaakt, de rechtse is in het glas zelf gemaakt. Ik zou je de rechtse alleen aanraden als je een klein glas hebt, in een normaal glas is de portie namelijk te veel voor 1 persoon. Zeker als je ook een voor- en hoofdgerecht hebt, al klinkt een kerstdiner met alleen toetjes ook goed!

Print
Kook tijd 20 minutes
Porties 4 personen (shotglaasjes)

Ingrediënten

Voor de panna cotta

 • 250 ml slagroom
 • 25 gram suiker
 • 2 gelatineblaadjes
 • 1 banaan
 • 1 tl amaretto
 • 4 shotglaasjes
 • olijfolie
 • donkerbruine basterdsuiker

Voor de saus

 • 60 ml amaretto
 • 20 gram boter
 • 2 el poedersuiker
 • 2 eidooier

Instructies

 1. Een dag van tevoren ga je de panna cotta maken, hij moet namelijk nog opstijven.
 2. Leg de banaan in de schil in de oven onder de grill. Draai hem om zodra de schil zwart is, dat klinkt raar maar daar wordt de binnenkant zacht van. Als hij helemaal zwart is haal je hem uit de oven.
 3. Leg de gelatine voor 5 minuten in koud water.
 4. Breng ondertussen de slagroom aan de kook. Zet het vuur zachter zodra het kookt en voeg dan de suiker toe en roer tot deze is opgenomen. Knijp het water uit de gelatine en voeg deze bij de slagroom, laat ook deze oplossen.
 5. Voeg de zachte banaan bij de slagroom. Het is verstandig om dit nog even te blenden, zodat er geen stukjes in de panna cotta zitten. Voeg ten slotte de amaretto toe.
 6. Vet de glazen in met een drupje olijfolie, dan krijg je de panna cotta er later makkelijker uit. Giet dan het slagroom mengsel in de glaasjes. Laat deze opstijven in de koelkast, minimaal 4 uur lang.
 7. Als het tijd is om het toetje te serveren ga je de amarettosaus maken. Daarvoor smelt je de boter is een steelpannetje, dan voeg je de suiker en de amaretto toe. Laat dit even koken om het grootste deel van de alcohol te verbranden. Haal het dan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
 8. Ondertussen kun je de panna cotta storten. Dit gaat het makkelijkst als je de glaasjes eventjes onder wat warm water houdt. Eventueel kun je met een mesje langs de rand snijden, dan krijg je hem er zeker uit.
 9. Voeg al kloppend de eidooiers bij de saus. Zet hem dan weer terug op het vuur en blijf kloppen tot het de goede dikte heeft.
 10. Giet de saus vlak voor het serveren over de panna cotta en strooi daar wat bruine suiker over.

Banaan panna cotta met amarettosaus