Als je mij een beetje kent weet je dat ik absoluut tegen het gebruik van pakjes en zakjes ben, het liefst maak ik alles zelf. Ten eerste omdat ik het leuk vind om dat te doen, maar ook omdat ik dan weet wat er in zit en het volledig naar mijn smaak kan maken.

Daarom komt er vanaf vandaag een nieuwe rubriek/serie op de site: homemade basics. In deze serie zal ik elke zondag een recept plaatsten. Dit zullen recepten zijn van producten die we normaal in de supermarkt kopen, bijvoorbeeld mayonaise, wraps, tomatensaus enzovoort. Ik ga deze producten dan zelf maken en het recept met jullie delen. Als eerste leer ik jullie hoe je chocolade pepernoten zelf kunt maken.

Het basisrecept van deze pepernoten komt van lauras bakery. Je kunt voor de chocolade elke soort gebruiken die je wilt, ik maakte het met wit, melk en puur.

Print
Kook tijd 45 minutes
Porties 1 groot schaaltje

Ingrediƫnten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 4 tl speculaaskruiden
 • zout
 • 100 gram koude harde boter
 • 6 el melk
 • 400 gram chocolade

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. We beginnen met het maken van de pepernoten. Daarvoor meng je alle ingrediƫnten door elkaar tot het 1 geheel is.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak nu balletjes van het deeg. De balletjes moeten 2 tot 3 gram zijn, ongeveer de grootte van een knikker.
 4. Bak de pepernoten ongeveer 20 minuten in de oven, hou het goed in de gaten zodat ze niet verbranden.
 5. Laat de pepernoten nu afkoelen.
 6. Als de pepernoten afgekoeld zijn gaan we de chocolade au bain-marie smelten. Om dat te doen heb je een pan met kokend heet water nodig en een steelpannetje. Zet het steelpannetje boven het kokende water, en zorg er voor dat de bodem van het steelpannetje het water niet raakt. Doe in het steelpannetje vervolgens de chocolade.
 7. Laat de chocolade smelten, als je af en toe roert gaat het iets sneller. Leg een plank of bakplaat bedekt met bakpapier klaar. Pak nu een vork en een lepel, leg een pepernoot op de vork en bedek deze met chocolade. Als de pepernoot helemaal bedekt is leg je hem op de plank/bakplaat. Ga door totdat alle pepernoten bedekt zijn.
 8. Als je klaar bent zet je alles in de koelkast zodat de chocolade weer hard kan worden. Na ongeveer 2 uur is het goed hard. Het kan zijn dat er nog wat restjes chocolade om de pepernoot heen zit, deze kun je er eventueel af snijden.

Chocolade pepernoten