Zonder kniepertjes voelt het voor mij niet als oudjaarsdag. Al sinds ik klein ben bakken we op oudjaarsdag een paar dozen vol! Mijn ouders maken het beslag en met twee ijzers tegelijk gaan we dan aan het bakken. 1 persoon giet het beslag op de ijzers, de ander rolt de wafeltjes op. Dit jaar hebben we er geen tijd voor op oudjaarsdag, dan krijgen we namelijk de sleutel van ons nieuwe huisje! Daarom zijn we gisteren al aan het bakken geslagen en heb ik mooi de kans om jullie het recept te geven voor oudjaarsdag.

Ik kan me voorstellen dat je geen kniepertjesijzer in de kast hebt liggen. Je vind ze onder andere bij bol, de goedkoopste is €42 euro. Mijn ouders hebben hun ijzers al een hele tijd en deze zijn dan ook niet meer te koop, wel kan ik je vertellen dat de Cloer ijzers een lange tijd meegaan.

Het recept is een familierecept van mijn vader, het zijn lekker knapperige kniepertjes met anijs erdoor. Veel smaakvoller dan de rolletjes van bijvoorbeeld vegter’s, die vind ik altijd heel saai smaken. De brandewijn verdampt volledig en zorgt voor de knapperigheid, laat deze dus niet weg!

Een paar tips:
– Als er gaten in je kniepertjes zitten dan druk je het ijzer te hard dicht. Laat hem rustiger dichtvallen en druk minder hard aan.
– Als je kniepertjes te dik zijn druk je niet goed genoeg op het ijzer.
– Een stok kun je makkelijk maken door de lepelkant van een pollepel af te snijden.
– Als je kniepertjes niet knapperig worden moet je iets meer brandewijn toevoegen.

Print
Kook tijd 3 hours
Porties 1 grote doos

Ingrediënten

  • 375 gram kandij suiker
  • 1 liter water (kokend)
  • 250 gram roomboter
  • 500 gram patent bloem
  • 2 ei
  • kaneel
  • scheut brandewijn
  • 40 gram anijs (heel, dus niet gemalen)

Overig:

  • kniepertjesijzer
  • stokje
  • vork

Instructies

  1. Los de kandij op in het kokende water. Mijn ouders doen dit door de mixer op de laagste stand te zetten.
  2. Als de kandij is opgelost voeg je de boter toe, laat deze smelten.
  3. Laat de wasbak vollopen met koud water en zet de kom hier in. Laat dit nu goed afkoelen, als je dat niet doet gaat je bloem klonteren.
  4. Als het mengsel afgekoeld is, voeg je de bloem toe en mix je het zodat er geen klontjes inzitten. Voeg dan het ei toe en mix dit er ook doorheen.
  5. Ten slotte voeg je de kaneel, brandewijn en anijs toe, het beslag lijkt een beetje op pannenkoekenbeslag.
  6. Zet nu je kniepertjesijzer aan en laat deze helemaal opwarmen, bij ons staat het ijzer altijd op de heetste stand. Als je twee ijzers hebt kun je ze prima tegelijk gebruiken, dan is het wel handig om met z'n tweeën te rollen. Maar dat is sowieso net zo gezellig! Je hoeft het ijzer niet in te vetten.
  7. Neem een juslepel en giet 1 schep op het midden van het ijzer. Laat het ijzer nu langzaam dichtvallen en druk na 2 seconden even stevig aan. Het duurt ongeveer 1 minuut totdat het wafeltje de juiste kleur heeft (zie foto).
    Kniepertjes juiste kleur
  8. Haal het wafeltje met een vork van het ijzer en rol het op, zie de animatie.
    Kniepertjes rollen
  9. Laat het kniepertje nu afkoelen, stapel ze niet op elkaar anders worden ze niet knapperig.
  10. Ga door totdat het beslag op is.
  11. Spuit slagroom in de rolletjes en eet ze dan op, eet smakelijk!

kniepertjes-portrait