Beste the answer is food fans,

Het 2e jaar van the answer is food is alweer voorbij. Sommigen van jullie weten wellicht nog dat ik vorig jaar een artikel heb geschreven met mijn favoriete recepten en artikelen. Aangezien je tradities in ere moet houden heeft Maaike mij gevraagd om dat dit jaar weer te doen met mijn favorieten van het 2e jaar the answer is food. Natuurlijk doe ik dat graag, al kon er natuurlijk niets tippen aan mijn eigen geit op groentebedje, al is mijn mening wellicht wat gekleurd…

Omelet sushi

Even zonder dollen, het jaar begon met de Sushi bowl al erg goed. Dat was één van de eerste gerechten uit het 2e jaar. Ik houd er erg van om af en toe sushi te gaan eten, deze bowl heeft allerlei sushi ingrediënten, maar dat niet opgerold maar in saladevorm. Ook de omelet sushi is daardoor een van mij favorieten. Volgens mij heb ik Maaike zelfs geïnspireerd om deze te gaan maken, al eindigde mijn omelet vrij zwart…. Ach, er kan er maar één de foodblogger zijn natuurlijk!

pepernoot croissants

December is altijd een foodmaand om naar uit te kijken, zo zijn kerst, oud en nieuw en Sinterklaas altijd interessante bronnen voor inspiratie. Een echt schot in de roos waren de pepernoot croissant, waarbij zelfs een erg leuk filmpje verscheen. Maar ze waren ook erg lekker, velen hebben het voorbeeld gevolgd om de croissants na te maken, dat was erg leuk om te horen en te lezen.

Coquilles met simpele saus

Na sinterklaas komt al snel het kerstmenu. Ik kijk nu alweer uit naar dit jaar, meestal krijg ik namelijk ongeveer 3 tot 4 kersmenu’s te proeven. Het kersthoogtepunt van afgelopen jaar vond ik de coquilles met simpele saus. Wij zijn allebei echt fan van coquilles, ik heb ze zelf onlangs ook met kerrie schuimsaus gemaakt, al schuimde de saus niet… Ook daar bleek alweer wie je moet laten koken bij ons.

Gevuld paasbrood met eiersalade

Als ik even een sprongetje maak naar Pasen kom ik snel uit bij het gevuld paasbrood met eiersalade en de rocky road. Wij hebben altijd een uitgebreide paasbrunch met vrienden en het brood was ontzettend populair, ook bij de familie was deze zo op. Het is een wat zoeter gerecht, maar dan wel subtiel zoet. De rocky road is wat machtiger waardoor die meerdere paasbrunches overleefd, maar dat vond ik zeker een creatief hoogtepunt dit jaar. Deze zag er erg kleurrijk uit met vrolijke paasvormpjes en figuurtjes.

karamel moelleux met frambozen

Tussendoor kwam Valentijnsdag nog, daar kreeg ik een heerlijk romantisch Valentijns ontbijt op bed. Al kreeg ik deze op 13 februari al, want hij moet de 14e natuurlijk wel op de blog staan. Maar geen zorgen, ook de 14e was Maaike er vroeg bij om mij alsnog te verrassen met een ontbijtje. Wat ook echt zou passen bij Valentijnsdag is de karamel moelleux met frambozen, kan ook bij kerst of verjaardagen. Ach, kan eigenlijk altijd wel! Naar mijn mening ook de mooiste foodfoto van het jaar.

Beef teriyaki wokschotel

Ik ben een echte beefman, dus een paar lekkere beefrecepten kunnen natuurlijk niet ontbreken. Ik  heb gekozen voor de beef teriyaki wokschotel en de biefstuk caprese. Het eerste jaar had ik ook al een beef teriyaki gekozen, dus deze keuze is niet zo verrassend. Naast beef ben ik ook fan de Italiaanse keuken en wat is er nu meer Italiaans dan caprese? De combinatie met de beef heeft mij echt verrast en is absoluut één van mijn aanraders van de answer is food. Erg makkelijk en snel te maken, dus ook geschikt voor de beginnende kok.

Vegetarische samosas

Naast veel vlees houd ik af en toe ook van vegetarisch eten. Wij zijn van mening dat vlees geen ‘must’ is voor ieder gerecht en ook niet noodzakelijk is om elke dag te eten. Af en toe het vlees laten staan is ook goed voor het milieu, er gaat veel watergebruik en uitstoot gepaard met de vleesindustrie. Onze mening is dat je het daarvoor niet volledig hoeft te laten staan, maar af en toe vegetarisch is niets mis mee. Neem nou deze vegetarische samosas met pistache en munt of het platbrood met za’atar en salade. De samosas is een heerlijk en kruidig gerecht. Verrassend en fris, maar vooral lekker. Het platbrood kwamen we tegen op Pinkpop. Maaike kon het op Pinkpop natuurlijk weer niet laten om wat nieuws te proberen en was meteen enthousiast. Ik uiteindelijk ook, maar ja bij een festival hoort voor mij toch een pizzapunt….

pizza stengels | hapjes tijd

Nu ik het toch over pizza heb, sinds kort maakt Maaike mijn week spannend met hapjes. Dat betekend dat er elke week hapjes geproefd moeten worden… wat vervelend!

Mijn favorieten tot nu toe zijn de pizza stengels en bladerdeeg zalm twisters. Ze doen me wat aan kaasstengels denken, maar dan anders. Geïnspireerd door de eerste aflevering van ‘Heel Holland Bakt’ kwamen deze hapjes enkele weken geleden uit Maaike’s hoge hoed. Makkelijk te maken en eventueel eenvoudig een eigen ‘twist’ aan te geven.

pulled chicken -1

Wat ook echt een festivalgerecht zou kunnen zijn is de BBQ pulled chicken taco’s. Pulled chicken en pulled pork zijn tegenwoordig bijna onmisbaar in de gemiddelde hipstertent of foodtruck. De variant van Maaike beviel mij ook erg goed. Wel wat werk, maar samen gaat alles snel. Zeker de moeite waard om een wat tijd in te steken.

Budget salade niçoise

De salade niçoise is mijn favoriete The answer is food salade. De salade is erg veelzijdig en met je ogen dicht waan je je al snel in een Mediterraanse omgeving. Logisch ook, het is immers een Franse salade. Nu hebben de Fransen nog wel eens wat vreemde gastronomische ideeën, maar deze salade is wel echt raak!

camembert (1 van 1)-4

Om maar even bij de Franse keuken te blijven heb ik tot slot nog even aandacht voor de fondue van Camembert met wrapdips. Maaike en ik zijn echte kaasliefhebbers en al jaren maken wij dit gerechtje af en toe op een gezellige weekendavond. Met honing en rozemarijn krijgt de kaas nog net wat extra’s. Hoe we op het idee zijn gekomen om wraps in stukken te snijden en in de over te doen is mij eigenlijk een raadsel. Maar ach, het is lekker!

Bij Teus Houten

In het afgelopen jaar hebben wij ook vele restaurants bezocht, waaronder restaurant ‘Bij Teus’ in Houten. Dit is één van onze favoriete restaurants. Bij Teus wordt je ontvangen in een huiselijk sfeer en kom je na een drankje in de huiskamer te hebben gehad bijna in de keuken te zitten. Bij Teus heeft een vast menu welke elke drie weken veranderd. Naast veel variatie zal je hier ook veel creativiteit vinden, echt iets voor de liefhebber van lekker en bijzonder eten.

Dit was hem weer voor dit jaar. Ik hoop dat jullie leesplezier hebben beleefd. Blijf vooral volgen en wie weet dan… tot volgend jaar.