Zoals ik al aankondigde volgt na het traditionele kerstmenu nu een vegetarisch kerstmenu. De aankomende dagen volgen daar nog een hoofd- en een nagerecht van maar we beginnen nu eerst met het voorgerecht. Vaak zie je een trio van zalm als voorgerecht, erg lekker maar natuurlijk niet vegetarisch. Gelukkig kunnen we dat ook met groente maken, in dit geval een trio van biet.

Het trio bestaat uit:
– een bieten carpaccio met balsamicosiroop (de siroop vergat ik op de foto te zetten *facepalm*).
– een crostini met topping van biet met geitenkaas.
– bietenchipjes

Bij dit voorgerecht is een mandoline wel erg handig, zowel voor de  carpaccio als voor de chipjes. Met de mandoline kun je namelijk mooi gelijke flinterdunne plakjes snijden. Heb je geen mandoline zorg dan dat je een superscherp mes hebt en neem je tijd!

Print
Kook tijd 2 hours
Porties 5 personen

Ingrediënten

Carpaccio:

 • 1 rode biet
 • balsamicosiroop

Crostini:

 • 1 rode biet
 • 1 el tijm
 • peper en zout
 • 1/2 stokbrood

Chips:

 • 1 rode biet
 • zeezout

Instructies

 1. De bieten voor de crostini en de carpaccio moet je roosteren. Daarvoor pak je ze met schil in zilverfolie en rooster je ze 1 uur. Controleer met een vork even of de bieten gaar zijn.
 2. Ondertussen kun je de chipjes voorbereiden. Daarvoor schil je de biet. De biet snij je vervolgens in dunne plakjes, het liefst met een mandoline. Doe deze plakjes in een schaal en voeg daar wat olijfolie aan toe.
 3. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze zo min mogelijk overlappen. Rooster ze 30 minuten totdat de randen opkrullen en draai ze dan om. Rooster de andere kant nog 15 minuten.
 4. Schil de geroosterde bieten. Daar gaan we eerst de topping van de crostini mee maken en vervolgens de carpaccio.
 5. Voor de topping rasp je 1 van de bieten, daar verkuimel je de geitenkaas overheen. Voeg hier vervolgens de tijm en peper en zout aan toe en roer even door.
 6. Voor de carpaccio hoef je alleen de biet in dunne plakjes te snijden, ook hier weer het liefst met een mandoline.
 7. Als de chipjes klaar zijn zet je de oven op de grillstand. Snij het stokbrood nu in plakjes en rooster deze aan beide kanten voor ongeveer 5 minuten.
 8. Als het goed is heb nu alle onderdelen af, leg je borden klaar. Begin aan 1 kant met de chipjes. In het midden leg je 1 plakje stokbrood met daarop een lepel van de topping. Aan de andere kant leg je een paar plakjes carpaccio waar je wat balsamicosiroop overheen schenkt.

Trio van biet