Een van mijn goede voornemens voor the answer is food is om meer leuke plekken met jullie te delen. Ik begin vandaag meteen goed met restaurant De witte zwaan in de Bilt. Samen met Marijn at ik hier begin december en vandaag deel ik onze ervaring, spoiler: hier moet je naartoe!

Wij leerden de witte zwaan kennen door de albert heijn spaaractie waar ze aan meedoen. Deze actie loopt nog tot eind januari dus als je nog een restaurant in de regio Utrecht zoekt is dit zeker een aanrader. Met de actie kregen wij een tweede driegangenmenu gratis, we konden alleen niet zelf uit het menu kiezen. Voor ons is dat geen enkel probleem, wij worden graag verrast.

De witte zwaan is een restaurant in een hogere prijsklasse, voor een verrassings 3-gangen menu betaal je bijvoorbeeld €35. Als je het leuk vind om een avond aan tafel te zitten en houdt van lekker eten is dit het echter meer dan waard.

Voor het voorgerecht geserveerd werd kregen we al enkele amuses. Hierboven zie je een amuse waar onder andere mango en schimmelkaas in verwerkt is, onverwachts een heerlijke combinatie! Daarnaast kregen we stukjes kroepoek met een kerrie-dip en een krokantje van zoete aardappel.

De witte zwaan

Het voorgerecht bestond uit twee bereidingen van makreel, op de site staat het als volgt beschreven:

Geplette makreel met citroen en radijsachtige en
ceviche van makreel met koriander en kokos.

De witte zwaan

Het hoofdgerecht was een heerlijk stuk bavette:

Rood gebakken rundvlees met een stoofpotje, bereidingen van ui
en een jus van zwarte knoflook.

De witte zwaan

Ter afsluiting een dessert dat (helaas want het was heerlijk) niet op de kaart staat. Dit was een passievrucht mousse met allerlei verse vruchten en andere garnituren. Na het dessert namen wij nog thee, hierbij kregen we een zelfgemaakt bokkenpootje.

Ik hoop dat ik duidelijk maak hoe heerlijk het eten was, ook op de bediening en de wijn hadden wij niets aan te merken. Bij alle gerechten hadden we een bijpassende wijn die ons er goed smaakte. Wat wij een erg goed punt vonden was dat je alle glazen wijn ook in een half glas kon krijgen, vooral voor een bob is dit ideaal.

De witte zwaan
Het restaurant is heel sfeervol ingericht met een mooi bar in het midden van de zaal. Aan de ene kant van de bar zijn de tafels aangekleed met mooi linnen, aan de andere kant zijn er mooie houten tafels. Ook de verdeling van de tafels is prima, je zit gelukkig niet bijna bij je buurman/vrouw op schoot.

De witte zwaan

Als ik heel kritisch ben dan moesten we ietwat lang wachten op het dessert, maar zeker niet zo lang dat het echt vervelend werd. Al met al hebben we een topavond gehad bij De witte zwaan. Een korte samenvatting:

Goede punten:

  • Het eten;
  • de mogelijkheid om halve glazen wijn te bestellen;
  • je kunt zowel uit het menu kiezen als een verassingsmenu bestellen.

Mindere punten:

  • Het dessert liet iets langer op zich wachten, maar niet onoverkomelijk.