de uistukjes ui

Uien zijn heerlijk, maar ze kunnen verschrikkelijk zijn om in stukjes te snijden. Een tijd geleden leerde ik een trucje waardoor uien snipperen veel sneller gaat. Het belangrijkste is dat je het uiteinde eraan laat zitten, want deze houdt de hele ui bij elkaar, waardoor hij niet uit elkaar valt. Het scheelt tijd, maar ik merk ook dat ik veel minder last van huilen heb als ik deze techniek gebruik, ook altijd mooi meegenomen! Je kunt de uien bijvoorbeeld gebruiken voor uiensoep.

Snij het topje erafpel de ui

De eerste stap is de bovenkant van de ui afsnijden, dat is dus de kant waar alle velletjes samenkomen. Niet de kant waar de wortels uit komen, deze moet je er juist aan laten zitten. Zodra je dat gedaan hebt pel je de ui.

de gepelde uisnij de ui doormidden

Nu snij je de ui doormidden, tenzij je hele ringen wilt. Het is belangrijk dat je door het midden van het uiteinde snijdt. Dit zorgt ervoor dat de ringen aan elkaar blijven zitten.

snij de ui inde ingesneden ui

Je gaat nu de ui insijden, dat is een beetje lastig uit te leggen maar op de foto’s kun je zien wat ik bedoel.  Zorg dat de ui nog wel aan elkaar blijft zitten, snij dus nooit helemaal door.  Hoe dichter je de inkepingen bij elkaar zet, hoe kleiner de stukjes worden. Je kunt ook kwart ringen maken, dan maak je in het midden 1 inkeping.

snij in stukjesstukjes ui

Nu ga je de ui in plakjes snijden, je zult zien dat je meteen kleine stukjes krijgt. Ook hier geldt weer: hoe dichter je bij elkaar snijdt, hoe kleiner de stukjes worden. Op een gegeven moment kom je bij het uiteinde, dat gooi je gewoon weg. Dit uiteinde heeft ervoor gezorgd dat alles mooi bij elkaar bleef, zodat jij rustig je uitje kon snipperen.