Mosselen at ik vroeger eigenlijk altijd op de traditionele manier: gekookt in witte wijn, met mosselgroente. Dat vind ik nog steeds heerlijk, maar ik heb wel een nieuwe favoriete manier gevonden om mosselen te bereiden: gratineren. Afgelopen oktober deed ik dit voor het eerst. Het was Marijn’s verjaardag en wij koken altijd een 3 gangen diner voor elkaar als we jarig zijn. Dit jaar maakte ik deze gegratineerde mosselen als hoofdgerecht. Het was een groot succes, maar het duurde wel even voordat ik ze weer maakte. Dit keer maakte ik er foto’s van en daarom deel ik ze nu met jullie.

Print
Kook tijd 1 hour
Porties 3 personen

Ingrediƫnten

 • 2 kg mosselen
 • 250 ml water
 • 400 gr mosselgroente
 • 300 gr passata
 • 1 el italiaanse kruiden
 • peper en zout
 • 100 gr geraspte kaas

Instructies

 1. Was de mosselen onder koud water. Haal alle kapotte schelpen eruit. 

 2. Breng het water aan de kook en voeg hier de mosselen aan toe. Laat dit 5 minuten koken tot de mosselen open zijn gaan staan. 

 3. Haal de mosselen 1 voor 1 uit de pan. Haal 1 kant van de schelp eraf en leg de mossel in de schelp op een bakplaat met bakpapier. Afhankelijk van de grootte van je oven en de hoeveelheid mosselen zul je meerdere bakplaten moeten maken.

 4. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 5. Verwarm een wokpan op middelhoog vuur en voeg hier de mosselgroente aan toe. Laat de mosselgroente 5 minuten bakken terwijl je ze af en toe omschept. 

 6. Voeg de passata en de Italiaanse kruiden toe aan de groenten. Breng op smaak met peper en zout. 

 7. Verdeel de tomatensaus over de mosselen en verdeel hier vervolgens de kaas overheen. Als je meerdere bakplaten met mosselen hebt moet je nog wat tomatensaus overhouden. 

 8. Zet de bakplaat nu 10 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.